BAKAN TEKİN, EİT EĞİTİM BAKANLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞME YAPTI  
BAKAN TEKİN, EİT EĞİTİM BAKANLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞME YAPTI

BAKAN TEKİN, EİT EĞİTİM BAKANLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞME YAPTI

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü (EİTEE) 4. Mütevelli Heyeti Toplantısı öncesinde üye ülkelerin eğitim bakanlarıyla ikili görüşme gerçekleştirdi.   

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmede ilk olarak Pakistan Eğitim Bakanı Rana Tanveer Hussaın'i ile bir araya geldi. 
 
EİT Eğitim Enstitüsü IV. Mütevelli Heyeti Toplantısı vesilesiyle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğumu belirten Tekin, Türkiye ve Pakistan'ın köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu belirtti. 
 
Pakistan ile ikili ilişkilere son derece önem verdiklerini belirten Tekin, "Karşılıklı ziyaretlerimizin iş birliği alanında somut ve işlevsel sonuçlara ulaşmamıza katkı sağladığını düşünüyorum. Ülkelerimiz arasındaki temasların yeni iş birlikleri çerçevesinde artarak devam edeceğine inanıyorum." dedi. 
 
Bütün gönül coğrafyamızda olduğu gibi Pakistan ile de eğitim ve sosyal alandaki iş birliğimizi geliştirerek daha iyi noktalara taşımak istiyoruz. Bunun için gerekli adımları atmaya hazırız." ifadelerini kullandı. 
 
Pakistan Eğitim Bakanı Rana Tanveer Hussaın ise Türkiye ve Pakistan'ın kaddeş iki millet olduğunu belirterek eğitim alanında derin ilişkiler kurmak istediklerini kaydetti. 
 
Bakan Tekin, daha sonra Özbekistan eğitim Bakan Yardımcısı Usman Sharifkhodjaev ile bir görüşme gerçekleştirdi. 
 
Bakan Tekin, ortak medeniyetin mensubu olan Türk ve Özbek halklarının, gönül bağlarını ve samimi kardeşlik hislerini tarih boyunca muhafaza etmiş, birbirlerini tarihin her döneminde mümkün olabildiğince desteklediğini belirterek, "Türkiye-Özbekistan ilişkileri de Sayın Cumhurbaşkanlarımızın dirayetli liderliğinde hızla güçlenmiştir. Eğitim, bilim ve teknoloji başta olmak üzere pek çok alanda iş birliği için ülkelerimiz arasında daha fazla imkânın olduğu inancındayım. Çocuklarımıza daha iyi eğitim imkânları sunabilmek adına daha yakın temas içinde çalışacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı. 
 
Özbekistan Eğitim Bakan Yardımcısı Sharifkhodjaev ise Türkiye'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek iki ülke arasındaki iş birliğini daha da geliştirmek için her türlü gayreti göstereceklerini kaydetti. 
 
Bakan Tekin, ikili görüşmeler kapsamında EİT Genel Sekreteri Büyükelçi Khusrav Nozırı ile de bir araya geldi. Ekonomik İşbirliği Teşkilatının bölgemizdeki kalkınmanın kurumsallaşmasında büyük bir rol oynadığına dikkati çekerek, Türkiye'nin kurucu üye olması nedeniyle İET'ye büyük önem verdiklerini söyledi. Tekin şöyle devem etti: "EİT coğrafyasının ortak değerlerini buluşturma gayesi taşıyan Enstitünün faaliyetlerinin daha verimli olması için uygun zemini sağlamak ve EİT ile üye ülkelerinin eğitim öğretim alanındaki iş birliğine yönelik çalışmalarını artırmak en büyük temennimizdir. Bu konuda sizlerin vereceği destek de bizim için büyük ehemmiyet taşımaktadır." diye konuştu. 
 
Eğitim ve kalkınma arasındaki doğrudan ilişkinin, Enstitü'nün temel felsefesini şekillendiren önemli bir unsur olduğunu kaydeden Tekin, Enstitü, üye ülkelerin eğitim sistemlerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için stratejik bir yapıya sahiptir. Bu çerçevede EİT ülkelerinin özellikle eğitim ve öğretim alanındaki iş birliğine yönelik çalışmalarını artırması en büyük temennimizdir. 
 
EİT Genel Sekreteri Büyükelçi Khusrav Nozırı de EİT Eğitim Enstitüsü toplantısını Türkiye'de yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, organizasyonun hedeflerine ulaşması için her türlü gayreti göstereceklerini söyledi. 
 
 
Bakan Tekin, daha sonra EİT gözlemci ülke olan KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Bakan Tekin, geçen günlerde Ankara'da gerçekleştirilen görüşmenin ardından yeniden bir araya geldiklerini dile getirerek "Bu görüşmelerin, ülkelerimiz arasındaki koparılamaz nitelikteki bağlara güç kattığına inanıyorum. Kıbrıs Türk halkının layık olduğu kalkınma düzeyine ulaşabilmesi için birlikte yürüttüğümüz çalışmalar önemlidir. Bu bağlamda, son yıllarda önemli gelişmeler sağlanmış ve kararlı politikalar uygulanmıştır. Ülkelerimiz birbirine tarihten gelen güçlü bağlarla bağlıdır. Bu köklü ilişkiler, ülkelerimizin birlikte hareket etmesine temel teşkil etmektedir. Ülkelerimiz arasındaki tarihi bağın güçlenmesinde eğitimin yeri son derece önemlidir. Ülkemizdeki eğitim alanındaki tüm yenilik ve gelişmeleri Kıbrıs'a da aktarmak için samimiyetle gayret gösterdiğimizi ifade etmek isterim." 
 
 
KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise iki ülke arasında yürütülen ilişkilerin tarihi bir sorumluluğun gereği olduğunu belirterek bugüne kadar yürütülen ilişkileri bu dönemde daha güzel yerlere taşıyacaklarına inandıklarını kaydetti. 
 
Görüşmede Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten ile AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz da hazır bulundu. 
 
Görüşmelerin ardından Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ev sahipliğinde gala yemeği düzenlendi. 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.