BAKAN YARDIMCISI MACİT, 3. ULUSLARARASI AHİLİK VE AHİ EVRAN YARIŞMALARI ÖDÜL TÖRENİ'NE KATILDI

26 Eylül 2024 11:22

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfınca, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu'nda düzenlenen ödül törenine, Bakan Yardımcısı Macit'in yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazıcı, Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çalışkan ve ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ödül alan öğrenciler ve davetliler katıldı.
 
Bakan Yardımcısı Macit, törende yaptığı konuşmada Bakanlık olarak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni hayata geçirdiklerini belirterek temel amaçlarının, gençleri çağın ihtiyaçlarına göre gerekli donanımla buluştururken, "kökten geleceğe" düsturuyla "manayı" eğitimin merkezine koyabilmek olduğunu söyledi.
 
"Kökten geleceğe" felsefesiyle ortaya koydukları bu modelin iki temel unsuru olduğunu belirten Macit, şunları söyledi:
 
"Bunlardan biri mesleki ve teknik eğitim, diğeri ise ahilik. Biz, ahilik meselesine sadece kültürel bir değer, bir miras olarak bakmıyoruz. Mesleki teknik eğitime de sadece bir ara eleman gözüyle de bakmıyoruz. Bu değerlerle buralarda yetişen gençlerimizin -tabii ki- ara eleman olacağını, iş adamı olacağını, hayatın her alanında yer alacağına inanıyoruz. Dolayısıyla ahilik bizim için sadece nostaljik bir değer değil, sistemimizin merkezinde yer alan temel değerlerden biri."
 
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı, ahilik kültürünün barındırdığı ilkelerin aynı zamanda insan olmanın, huzurun, barışın ve sevginin temel ilkeleri olduğunu söyledi.
 
İnsan ilişkilerindeki ana sıkıntıların ahilik kültürünü tam anlayamamış olmaktan kaynaklanabileceğini belirten Yazgı, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Çünkü ahilik; eli açıklık, cömertlik, diğer anlamıyla kardeşlik demek. Bunlar, aslında toplumun huzurunu, refahını ve barışını oluşturan ana kavramlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunları iyi kavrayıp hayatımızın bir parçası yaptığımızda çok da fazla bir şey yapmamıza gerek kalmaz."
 
Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çalışkan ise vakıf olarak 2016'dan bu yana Türk dünyasının birliği, beraberliği, dostluğu, dayanışması için her türlü çalışmayı yaptıklarını dile getirdi.
 
Çalışkan, yaptıkları çalışmalarla ilkokul çağından itibaren çocuklara ahilik kültürünü tanıttıklarını da ifade etti.
 
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran da ahilik kültürünün dünyada eşi ve benzeri olmayan bir sistem olduğunu belirtti.
 
Baran, ahilik sisteminin tekrar yaşatılmaya başlatılmasıyla ilgili büyük gayret içinde olduklarını dile getirerek, "Ahilik sisteminin bugün çalıştığını düşündüğümüzde, bugün yaşadığımız problemlerin hiçbirini yaşamadığımızı göreceğiz. Ahilik sistemi bu kadar önemli, kıymetli bir sistem." dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından ilkokul, ortaokul ve liselerden resim, masal/öykü ve deneme kategorilerinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İlgili Fotoğraflar