BAKAN YARDIMCISI ŞAMLIOĞLU, BRÜKSEL'DE 2024 BECERİLER ZİRVESİ'NE KATILDI
Millî Eğitim Bakanı Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından Brüksel'de gerçekleştirilen 2024 Beceriler Zirvesi'ne katıldı.2016 yılından itibaren iki yılda bir düzenlenen Beceriler Zirvesi'nin 2024 etkinliği, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu'nun katılımıyla Belçika'nın ev sahipliğinde ve OECD koordinasyonunda Brüksel'de gerçekleştirildi. "Gelecek İçin Beceriler: Yeni Fırsatlar İçin Köprüler Kurma" temasıyla düzenlenen zirveye bu yıl 35 ülkeden bakan, bakan yardımcısı ve üst düzey bürokratlardan oluşan 49 temsilci katılım sağladı.
Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann tarafından açılış konuşmaları yapılan zirvenin birinci gününde ülkeler ikili görüşmeler yapma ve Belçika tarafından organize edilen etkinliklere katılma fırsatı buldu. Şamlıoğlu başkanlığındaki MEB heyeti de üst düzey katılımcılarla görüşmeler gerçekleştirdi.
Şamlıoğlu başkanlığındaki heyet bu kapsamda Romanya Eğitim Bakanı Ligia Deca, Bulgaristan Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Ivanka Shalapatova, Litvanya Ekonomi ve İnovasyon Bakan Yardımcısı Neringa Morozaite Rasmussen, Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı Müsteşarı Nozomi Tomita, Hırvatistan Bilim ve Eğitim Bakanlığı Müstaşarı Iva Ivankoviç, OECD Genel Sekreter Yardımcısı Yoshiki Takeuchi, OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, OECD İstihdam Çalışma ve Sosyal İşler Direktörü Stefano Scarpetta ve OECD Beceriler Merkezi Başkanı El Iza Mohamedou ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Zirvenin ikinci gününde konuşma yapan Şamlıoğlu, ülkelerin eğitim politikalarını anlattığı oturumlarda Türkiye'nin "Nitelikli İnsan, Güçlü Aile, Sağlıklı Toplum" vizyonuyla hareket ettiğini vurguladı.
İnsan odaklı, kapsayıcı bir kalkınma yaklaşımı benimsenerek dayanıklı bir aile ve toplum yapısı ile millî ve insani değerlere haiz, eğitimli, kültürlü, üretken ve sağlıklı nesillerin geleceğe taşınması gerekliliği sözleriyle konuşmasına devam eden Şamlıoğlu, ahilik teşkilatına verilen önemi vurguladı.
Şamlıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde 2017 yılında hayata geçirilen Sıfır Atık projesinin Türkiye açısından temel alındığını ve kaynakların etkili yönetimi konusunda önemli bir vizyon çizildiğini, bu projenin ülkemizden doğmasının yanı sıra küresel bir hareket hâline geldiğini belirtti.
Konuşmasında beceri kavramının tekniğin yanı sıra geniş bir yetenek yelpazesi olması gerektiğini de vurgulayan Şamlıoğlu, UNICEF iş birliğinde yürütülen yenilebilir enerji sektöründe istihdamı artırma projesini, mesleki eğitime kazandırma programını, hayat boyu öğrenmenin uzaktan eğitimle devam ettiği bir platform olan Halk Eğitim Merkezleri Bilişim Ağı'nı, çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla başlatılan "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı"nı ülke örnekleri olarak katılımcılara aktardı.
Şamlıoğlu, konuşmasında İsrail tarafından zulme uğrayan Gazze'ye de değinerek, "Mevkidaşlarımızın daha güçlü mesajlar vermeleri ve diplomatik girişimlerin önünü açacak kararlılıkta olmaları yönündeki çağrımızı yeniliyoruz." dedi.
Şamlıoğlu, zirve programı sonrası Türkiye'nin nitelikli insan ihtiyacını karşılamak amacıyla YLSY bursu ile Belçika'da öğrenim gören öğrenciler, Belçika'da görev yapan öğretmenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Brüksel Büyükelçiliğinde bir araya geldi.
Şamlıoğlu, Brüksel programı kapsamında İbn-i Sina Anadolu İmam Hatip Lisesine de bir ziyaret gerçekleştirerek okul yöneticilerinden okul hakkında bilgi aldı ve burada öğrenim gören öğrencilerimiz ile sohbet etti.
Şamlıoğlu'na Brüksel ziyaretinde Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Fethi Fahri Kaya, Brüksel Eğitim Müşaviri Hümeyra Altuntaş Kıran da eşlik etti.