"DERSİMİZ FUTBOL" TEMALI FUTBOL GELİŞİM PROJESİ TANITILDI  

"DERSİMİZ FUTBOL" TEMALI FUTBOL GELİŞİM PROJESİ TANITILDI

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) iş birliğinde hayata geçirilen "Dersimiz Futbol" temalı "Futbol Gelişim Projesi" için düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.

Riva'da bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıya Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulu üyeleri, A Millî Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, il gençlik ve spor müdürleri ile koordinatörleri de katıldı. 16 ili temsilen 500 çocuk da öğretmenleriyle birlikte toplantıda yer aldı.
 
Toplantıda konuşan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Biz Türkiye'de başta dijital bağımlılık olmak üzere her türlü bağımlılıkla mücadelenin aracı olarak sporu ve sportif altyapıyı önemsiyoruz. Sürekli, uyuşturucu gibi madde bağımlılıkları dile getiriliyor ama biz dijital bağımlılığı da en az onlar kadar tehlikeli görüyoruz. Yaz aylarında, aldığımız bir kararla okul bahçelerini yeniden oyun alanlarına dönüştürdük." dedi.
 
Bakan Tekin, projeye ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye teşekkür etti.
 
Ortaokul öğrencilerinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava hazırlandıklarını hatırlatan Tekin, 2 Haziran'daki sınavdan sonra öğrencilerin Avrupa Futbol Şampiyonası'na gitmek üzere hazır beklediklerini söyleyerek kaç çocuğu şampiyonaya götüreceklerini sordu.
 
Tekin; öğrencilerin yoğun alkışı üzerine, Bakan Osman Aşkın Bak'ın konuşmasında 640 okulda projenin hayata geçirildiğini söylediğini hatırlatarak, "Demek ki en az 640 öğrenci. Her okuldan bir kişiyi götürüp, en azından bizim maçlarımızda bu tribün desteğine ihtiyacınız olacak bu coşkulu gençlerin." dedi.
 
"İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde spor okullarını hayata geçirebiliriz"
Bakan Tekin, projeye katkı vermelerinin kendileri açısından birkaç sebebi olduğunu belirterek şöyle konuştu: Okul bahçelerimizi, geleneksel oyunlarımızın oynandığı alanlara dönüştüreceğiz. Bu vesileyle inşallah, bu projenin bize böyle bir katkısı olacak. İkincisi spor kültürünün ve ahlakının gelişmesi ancak eğitim ve öğretim ortamlarında mümkün olabilir diye düşünüyoruz. Dolayısıyla bu projeyi biz bu açıdan önemsiyoruz. Bizim kendi faaliyetlerimiz açısından böyle bir faydası var.
 
Bakan Tekin, asrın hastalıklarından biri olan obeziteyle mücadele açısından bu projenin kendileri için önemli olduğunu belirterek ancak hepsinden önemlisinin, akademik araştırmaların tamamının akademik başarı için çocukların fiziksel aktivite yapmasını elzem olarak gösterdiğini kaydetti.
 
Bu projeye katılırken öğrencilerin akademik başarılarını da yükseltmeyi merkeze aldıklarını kaydeden Bakan Tekin, "Ben Türkiye'de sportif altyapının küçük yaşlardan itibaren geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.
 
Bakan Tekin, daha önce iki yıl Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yaptığını anımsatarak, şöyle devam etti: O zaman da bu konuda çalışmalar yapıyorduk Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte. Sonra bu tarafa geldikten sonra bu konuyu gerçekten çok önemsiyorum. Biz 2013'ten itibaren tematik spor liseleri kurmaya başlamıştık, voleybolla başlayıp futbolla devam eden... Şimdi geldiğimiz noktada şunu görüyoruz: Lise, bu işe biraz geç kalınmış bir dönem. Dolayısıyla biz ekim ayında şöyle bir karar aldık: Müzik liselerinin sanat eğitimi için geç olduğunu düşünüp müzik ilkokulu ve ortaokulu projesi başlattık. Eğer bu konuda ortak çalışabileceğimiz federasyon veya Gençlik ve Spor Bakanlığı bizimle bu konuda birlikte çalışmaya varsa biz spor dallarında ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde sportif eğitim ve akademik eğitimin birlikte verildiği okulları hayata geçirebiliriz.
 
 "Bizimle çalışmak isteyen her federasyona ihtiyacımız var"
OECD ülkelerinde eğitim öğretim ortamındaki başarılarla Türkiye'nin her açıdan kıyaslandığını ancak bir açının ihmal edildiğini belirten Tekin, "Bahsettiğiniz ülkelerin tamamında sivil alanların eğitim öğretim sürecine katkısı, Türkiye'nin katbekat üstünde. Sivil toplum kuruluşları ortalama yüzde 40'a yakın eğitim öğretim sürecinin içerisindeler. Bizde ise yüzde 5'in altında." ifadelerini kullandı.
 
Bu projenin bir diğer öneminin de sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini, Milli Eğitim Bakanlığı faaliyetleri sürecine dahil etmek olduğunu kaydeden Tekin, "O yüzden bize katkıları olan sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum. Sivil toplum örgütleriyle protokol yapmaya devam edeceğiz. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
 
Tekin, kendileriyle iş birliği yapan federasyonlara da teşekkür ederek sözlerini şöyle sürdürdü: 16 il ve 640 okul dendi. Büyük bir rakam gibi gözüküyor. Geriye kaldı 55 bin okul. Daha yürüyecek çok yolumuz var. 500 bin öğrenciye ulaşalım, dedik ama geride 19 milyon 500 bin öğrenci daha var. Hep söyleniyor: Genç bir nüfusumuz var. Bizim çağ nüfusumuz 1 milyon. Her yıl eğitim öğretim sistemine 1 milyon öğrenci giriş yapıyor. Dolayısıyla bu projeyi devamlı hâle getirmek için her yıl 1 milyon öğrenciye ulaşmayı hedeflememiz lazım. Bizimle çalışmak isteyen, bize destek olmak isteyen her federasyona, kamu kurumuna, sivil toplum örgütüne ihtiyacımız var. Hepsiyle çalışmaya açığız, çalışmaya devam edeceğiz.
 
"Daha beceri ağırlıklı bir müfredat mantığı geliyor"
Gençlik ve Spor Bakanı Bak'ın müfredat değişikliğinden bahsettiğini kaydeden Tekin, şunları dile getirdi: "Bugün itibarıyla bir süreci başlattık, daha beceri ağırlıklı bir müfredat mantığı geliyor. Bakanım dedi ki 'Sportif aktivite ile ilgili dersleri artırın.' Ben de Bakan'a diyorum ki 56 bin okulumuz var. Önüne spor salonu yaptığınız her okulda beden eğitimi derslerinin sayısını arttıracağız. Yüzme havuzu yaptığınız her okulumuza zorunlu seçmeli yüzme dersi koyacağız. Herkes 'Eğitimde şu yapılmalı.' diyor ama başkası yapsın diye bekliyor. Sorumluluk sahibi Gençlik ve Spor Bakanımızdan ricamız, istirhamımız, bahçeleri uygun olan okullarımıza uygun spor salonları, okullar bölgesi diye tanımladığımız yerlerde de yüzme havuzlarını beraber hayata geçirelim."
 
"Okullarda beden eğitimi derslerini arttıralım"
Yetenek Taraması Projesi sayesinde yaklaşık 4,5 milyon çocuğa ulaştıklarını aktaran Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Onları yetenekli oldukları branşlara yönlendirdik. Okul spor kulüpleri kuruyoruz. İstanbul'da 3 bin okul kulübü kurduk. 'Daha çok spor!' diyoruz. 'Yüzme Bilmeyen Kalmasın' projesiyle 10 milyon çocuğumuza yüzmeyi öğrettik. Obeziteyi engellemek için herkesi spor yapmaya, havuzlara ve sahalara davet ediyoruz. Spor bize arkadaşlığı ve öz güveni kazandırıyor. Spor kültürünü arttırmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
 
"Yeni hedef 1 milyon çocuğu futbolla tanıştırmak"
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi de, "Altı ay gibi kısa bir sürede 16 pilot ilimizde 500 bine yakın çocuğumuzu futbolla tanıştırdık. Yeni hedef 1 milyon çocuk." değerlendirmesinde bulunarak "Bu projeye inanan ve bizi destekleyen Millî Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
 
Bakan Tekin, Gençlik ve Spor Bakanı Bak ve TFF Başkanı Büyükekşi ile 16 ilin Gençlik ve Spor İl Koordinatörlerine toplantı sonunda plaket takdim etti.
 
Futbol Gelişim Projesi'nin bilgilendirme toplantısı için İstanbul'da bulunan çocuklar, TFF Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde maç yaptı. 15'er dakikalık 2 devre hâlinde oynanan müsabakanın başlama vuruşunu, Bakan Tekin ve TFF Başkanı Büyükekşi yaptı. 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.