TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI EĞİTİM BAKANLARI TOPLANTISI VE TÜRK AKADEMİSİ BİLİM KONSEYİ TOPLANTISI AZERBAYCAN'DA YAPILDI
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) 8. Eğitim Bakanları Toplantısı ile Türk Akademisi Bilim Konseyi 7. Toplantısı'na katıldı.Azerbaycan ev sahipliğinde Şuşa'da gerçekleştirilen TDT Eğitim Bakanları Toplantısı'nda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan eğitim bakan ve bakan yardımcıları ile YÖK Başkanı Erol Özvar ve TDT Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov katıldı.
Türk Akademisi Bilim Konseyi Toplantısı'na ise Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan eğitim bakan ve bakan yardımcıları ile YÖK Başkanı Özvar ve Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev katıldı.
Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, TDT 8. Eğitim Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, toplantıya katılan üye devletlerle ortak dil, tarih ve kültürel birliği daha ileriye götürecek çalışmaların artmasının, bilgi-deneyim paylaşımıyla aralarındaki iş birliğinin güçlenmesinin önemini vurguladı.
Yılmaz, "Türk devletleri arasındaki mevcut ortak tarih, kültür ve dil birliğinin geliştirilmesi için şimdiye kadar yapılan önemli ve değerli çalışmaların zenginleştirilmesi; varsa farklı görüş, öneri ve bilimsel bilgilerin iyi niyet ve çözüm odaklı, objektif ölçütlere dayandırılarak tarihi belgeler ışığında akademik platformlarda tartışılıp ivedilikle sonuca ulaştırılması önem arz etmektedir. Bu şiarla bir araya geldiğimiz toplantının ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını ve eğitim alanındaki iş birliğimizi daha da ileriye taşımasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Türk dünyasının önündeki parlayan yeni bir yüzyıla işaret eden Yılmaz, bilimde, teknolojide, sanatta, sporda birlikte atılacak adımlar ve erdemli nesillerin yetişmesi için sarf edilen gayretle bu yeni yüzyılın inşasının mümkün olacağını belirtti.
Bakan Yardımcısı Yılmaz, bu anlamda üye ülkelerin birbirini destekleyeceği çevrim içi toplantılar ve eğitim alanında oluşturulacak çeşitli mekanizmaların, çalışma gruplarıyla bilgi alışverişinin daha sürdürülebilir ve uzun soluklu olmasının sağlanabileceğini söyledi.
"Basılı ve dijital materyallerle kültürel ve tarihsel bağlarımızı kuvvetlendirmeyi önemsiyoruz"
Basılı ve dijital materyallerle kültürel ve tarihsel bağlarımızı kuvvetlendirmeyi önemsediğini belirten Yılmaz, Türkiye'deki okullarda hâlihazırda TDT zirve toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda ortak Türk tarihi, ortak Türk edebiyatı ve Türk Dünyası Coğrafyası ders kitaplarının okutulduğuna işaret etti.
Yılmaz, ortak değerlerin daha iyi kavranmasına katkı sağlayacak öğrenci ve öğretmen değişim programlarına yeniden odaklanarak küresel eğitim vizyonunda canlanma sağlanması gerektiğini belirterek üye ülkeleri de bu kapsamdaki çalışmalara katılmaya davet etti.
Toplantıda, TDT üyesi ülkelerin eğitim gündemindeki konular değerlendirildi. Bu kapsamda üye ülkeler arasındaki kardeş okul uygulaması, öğretmen-öğrenci değişim programlarının sürdürülmesi, yükseköğretim alanında öğrenci-akademisyen değişim programları ve sertifika-diploma denkliği ile ilgili hususlar ele alındı.
Toplantıda ayrıca bir sonraki TDT Eğitim Bakanları Toplantısı'nın Kazakistan'da düzenlenmesine karar verildi ve Bilim Akademisi Başkanlığı Azerbaycan'a devredildi.
Aynı gün içerisinde düzenlenen Türk Akademisi Bilim Konseyi 7. Toplantısı'nda da Nazif Yılmaz, yeni gerçekliklerle eskiyi buluşturarak güncel ihtiyaçlara göre inşa edilmiş, hem Türk Dünyasına hitap eden hem de uluslararası alanda Türk Akademisi üye ülkelerine saygınlık kazandıracak eğitim sistem ve modelleri için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.
Yılmaz, her iki toplantıda da Türk Dünyasının bilim ve eğitimde ilerlemesi için Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının iş birliğine açık olduğunu bildirdi.
Toplantılar tüm katılımcıların ortak çalışma alanlarını geliştirme ve iyi dilek temennileriyle sona erdi.